Bergschoenen:

Gebruiksdoel van de schoenen:

 

Om bij de keuze waar de nieuwe bergschoenen voor gebruikt gaan worden, enigszins behulpzaam te zijn, onderscheidt men in de buitensportzaak vijf types schoenen.

A

Lichte, vaak lage wandelschoenen. Deze zijn geschikt voor wandelingen op bospaden en in licht glooiend terrein.

 

B

Bergwandelschoen met steun aan en bescherming voor de enkels. Deze zijn geschikt voor dagtochten en lichte trektochten met een kleine rugzak.

 

C

Stijvere bergschoen, bedoeld voor ruiger, bergachtig terrein. Zowel zool als bovenwerk zijn stugger als dat van de B-schoen. De zwaardere exemplaren worden stijgijzer-vriendelijk genoemd. Hier kunnen stijgijzers voor eenvoudige (gletscher)tochten op gemonteerd worden.

D

Robuuste, stijgijzervaste bergschoenen voor (hoog)alpiene tochten in rots, sneeuw en ijs.

 

E

Stijgijzervaste bergschoenen voor extreme omstandigheden. Vaak gemaakt van kunststof met aparte warme binnenschoen.

 

Echte bergschoenen zijn voorzien van een (Vibram) profielzool, herkenbaar aan een (geel) merkje op de zool.

Kinderbergschoenen:

 

De meeste kinderbergschoenen zijn licht en soepel, zodat kinderen hun voeten goed kunnen afwikkelen.

Kinderen laten zich vaak leiden door het uiterlijk. Ook al zitten hun tenen dubbel gevouwen, als ze de schoenen mooi vinden, zullen ze al snel zeggen, dat ze lekker zitten. En andersom: als ze schoenen niet mooi vinden, is het elke keer strijd: nog voordat je op pad gaat!

Om te controleren of de maat goed is, haal je de binnenzool uit de schoen en laat het kind erop gaan staan. Een ruime halve centimeter vr de grote teen dient er over te blijven. Trek het kind nu beide schoenen aan en controleer of de hiel goed gefixeerd is. Vraag of ze de hiel van de zool af omhoog kunnen krijgen. Door de schoen in de breedte samen te drukken is er controle of de leest juist is. Als het bovenwerk geplooid kan worden, is het beter een smallere schoen te kiezen.

Kinderbergschoenen zijn niet of nauwelijks duurder dan modeschoenen voor kinderen, maar ze gaan veel langer mee. Veel ouders laten kinderen dan ook thuis op hun bergschoenen lopen. Handig is om voor de zomervakantie nieuwe bergschoenen voor de kinderen te kopen. Dan hebben ze genoeg ruimte in hun schoenen voor hun tenen bij het afdalen. De rest van het jaar kunnen ze hun bergschoenen dan "opdragen", ook als hun voeten inmiddels weer wat gegroeid zijn.

Leer of Gore-tex?

Leren bergschoenen beschermen redelijk goed tegen vocht, terwijl ze ook goed raad weten met de afvoer van transpiratievocht. Ze zijn echter niet waterdicht. Als je heel lang met leren schoenen door sneeuw of nat gras loopt, krijg je zeker natte voeten. Het duurt daarna ook lang voordat de schoenen weer droog zijn. Door goed onderhoud blijven leren schoenen langer bestand tegen vochtige omstandigheden.

Gore-tex gevoerde bergschoenen zijn veel beter waterdicht dan leren schoenen. Ze zijn vooral handig in natte en in koude gebieden. In natte warme gebieden juist NIET! De Gore-tex voering belemmert dan de ventilatie, waardoor je voeten per saldo warmer blijven. Natte Gore-tex gevoerde schoenen droger sneller dan leren schoenen.

Adressen van de belangrijkste merkschoenen:
Aku

Asolo

Hanwag

La Sportiva

Lowa

Meindl

Nomad

Riachle

Scarpa

www.outware.nl

www.asolo.it

www.hanwag.nl

www.steep-part.nl

www.lowa.nl

www.meindl.de

www.nomad.nl

www.raichle.ch

www.scarpa.net

078-6200486

033-4340454

0318-518575

010-4737593

045-5466611

030-6911311

0316-583500

079-3300100

035-5424200

 

Vrij vertaald artikel van Mieke Scharloo uit HOOGTELIJN 2 - 2005   het blad van de:

 

N.K.B.V.

 

de ontplofte zool

de ontplofte zool

 

 

bron:

Schneider Outdoor

www.schneideroutdoor.nl