Alarm-nummers in Zwitserland:

Bijna iedereen die de bergen in trekt, neemt zijn mobiele telefoon mee. Helaas kan er niet altijd een goede verbinding tot stand worden gebracht. In noodgevallen kunnen de volgende aanwijzingen helpen:
Soms staat er in het display voldoende antennebereik en toch valt de verbinding weg. Dat kan gebeuren als je heel hoog staat. Dan ziet de telefoon een verre zendmast, waarvan het signaal echter te zwak is om een verbinding in stand te houden. De oplossing hiervoor is om juist iets lager te gaan staan, waardoor de telefoon verbinding kan maken met een mast die dichterbij staat.

112

Tegenwoordig is het ook mogelijk het internationale alarmnummer 112 in Zwitserland te gebruiken. Dit nummer is bij alle Zwitserse providers nu in gebruik en het kan ook gebeld worden met een prepaid-telefoon, zelfs als daar geen beltegoed meer op aanwezig is! Wel is, in tegenstelling tot de rest van Europa, in Zwitserland nog een SIM-kaart in het toestel vereist.

De beste volgorde bij een noodgeval is om eerst de REGA te informeren via telefoonnummer 1414 - alléén in Wallis belt u 144

Als dat niet mogelijk is, dan belt u het alaramnummer 112

Als dat ook niet mogelijk is, moet u een andere plaats op de berg opzoeken.

 

Er zijn echter nog steeds gebieden, waar totaal geen GSM-ontvangst mogelijk is. Daarom is het nog steeds aan te raden om in afgelegen gebieden een "Notfunk"-apparaat mee te nemen. Daarmee kunt u rechtstreeks verbinding maken via een zendmast met de Rega-centrale in Zürich.

download Notfunk.pdf (bron: Rega)

Artikel vrij vertaald uit DIE ALPEN - SAC 9/2006